Jaktbyxor

Jaktbyxor - Ursprung & funktion

Jaktbyxor har blivit mer och mer avancerade när det gäller design och funktion de senaste åren. I början på 1900 talet så var det inte så att jaktbyxor var speciellt anpassade så som de är idag utan ofta var det arbetskläder man hade till vardags som fick följa med ut i skogen. De som möjligt hade speciella jaktbyxor var adel och kungligheter. 


Jaktkläderna kom att bli någonting som man använde endast vi jakt i allmänhet först under 40-50 talet, då högkonjunkturer och ett bättre privatekonomiskt läge gjorde det möjligt att köpa kläder och byxor för att endast användas under jakt. Då var det relativt enkla jaktbyxor ofta i mollskinn eller olika bomullsmaterial. Snabbt efter detta kom den första byxan med skinn på framsidan som gick ner fram över stövlarna. Denna byxa blev ett signum med jaktbyxa och är fortfarande ett av de mest sålda byxorna på marknaden avsedd för jakt. Byxan var praktisk hållbara och lätt att rengöra. Dessutom så höll du dig relativt torr då skinnet på framsidan stötte bort fukt och vatten från gräs och buskar när du rörde dig i skog och mark. Byxan tillverkades först av Swedteam men blev snabbt kopierad av andra tillverkare då den blev en riktig stor försäljningssuccé. Denna jaktbyxa hade sin storhets tid ända fram tills det att goretex började gör sitt intrång på jaktkläderna.

Vattentäta jaktbyxor

Goretex fick igenom sin patentlösning i början av 1970-talet. Det skulle dock dröja ca: tio år innan gore tex slog igenom stort inom jaktkläderna och framförallt populärt blev det i jaktbyxor. Gore Tex gjorde byxorna vattentäta samtidigt som det andas, vilket var en riktigt bra egenskap i kläder som används för fysisk aktiva friluftsmänniskor och då framförallt jägare som nu slipper ha extra kläder med sig i form av regnkläder. Goretexbyxor blev relativt dyra men många jägare uppskattar dess unika egenskaper och var villiga att betal för en bra jaktbyxa.

Andra membran i jaktbyxor

Efterhand så kom andra tillverkare började göra egna membran och kunde börja konkurrera med gore tex som nu blivit ett signum för membrankläder, så började priserna på membran att gå ner och idag kan man köpa ett par jaktbyxor med membran för i stort sett samma pengar som ett utan membran. Men skall dock ha i beaktande att goretex fortfarande är ledande och har de bästa värdena på sitt membran och här får man alltså vad man betalar för. Gore Tex är fortfarande relativt dyrt men pga sina fantastiska egenskaper och en kvalité som är unik så säljs det fortfarande många jaktbyxor med goretex.

Att tänka på

Det du ska tänka på när du ska köpa ett par nya jaktbyxor är att de är avsedda för den typ av jakt du bedriver mest, sitter du ofta stilla under jakten eller rör du mycket på dig?

Är du aktiv och rör mycket på dig under jakten ska du köpa jaktbyxor som är avsedda för detta och har funktioner som t.ex ventilation, och att de är tunna, smidiga och samtidigt mer slitstarka. När man jagar som en rörlig jägare är det kanske inte lika viktigt att byxorna är vattentäta som om du sitter på pass, du håller dig ofta varm ändå och lite fukt kyler inte ner dig. Väljer du dock att köpa jaktbyxor med membran så är det viktigt att tänka på hur bra membranet andas/ventilerar så att byxorna hinner att transportera bort den fukt som som bildas när du är aktiv.